Локалпрес: Крагујевац финансира само РТК

zzs
СНС не може да формира власт у Крагујевцу без куповине мандата
May 9, 2016
forum zena dan drveca i ptica
Форум жена ЗЗШ обелeжио Светски дан птица и дрвећа
May 10, 2016

Локалпрес: Крагујевац финансира само РТК

lokalpress

Гледање преноса седница локалног парламента коштаће грађане Крагујевца 4.680.000 динара. Толико је, наиме, новца из буџета издвојено по основу уговора који је Град Крагујевац склопио са локалном Радио телевизијом Крагујевац, чији је власник након прошлогодишње приватизација постао крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић.

Из градске касе финансираће се и преношење „изјава од представника одборничких група и других представника органа града, затим извештавање по позиву са седница Градског већа и узимање изјава од чланова градског већа и других представника органа града, као и извештавање по позиву са осталих догађаја од значаја за рад органа града“.

Наиме, уместо да распише јавни позив, Градска управа за ванпривредне делатности Града Крагујевца упутила је директно двема крагујевачким телевизијама, Радио телевизији Крагујевац и Телевизији „Канал 9“, захтеве за давање понуде за куповину телевизијског времена и програма. Понуда РТК прихваћења је као финансијски повољнија.

Како је читав поступак био крајње нетранспарентан Коалиција новинарских и медијских удружења најоштије је протестовала због овакве одлуке Града Крагујевца. Пословно удружење Локал прес, које је део коалиције, истовремено је од Града Крагујевца по основу Закона о доступности информација од јавног значаја затражило копију уговора са РТ Крагујевац и одлуку Градског већа којим се одобрава склапање уговора са овом локалном телевизијиом.

Из докумената које је Градска управа за ванпривредне делатности доставила види се да је Градско веће је овакву одлуку донело позивајући се на члан 7. Закона о јавним набавкама, којим је утврђено да се одредбе овог закона не примењују на куповину, развој, продукцију или копродукцију радио и телевизијског програма или времена за емитовање програма.
Подсећамо, локална самоуправа Крагујевца у 2015. години није издвојила ниједан динар за финансирање јавног интереса у области јавног информисања. Практично, сва средства из буџета опредељена за јавно информисање слила су се прошле године на рачун једног јединог одабраног медија – Радио телевизије Крагујевац.

Таква пракса настављена је и у 2016. години. Град Крагујевац још увек није расписао конкурс за пројектно суфинансирање медија, али истовремени изналази начине да финансира Радио телевизију Крагујевац. Крајем јануара 2016. Градско веће донело одлуку којом одобрава средства Градској управи за имовину, у износу од 7,8 милиона динара, на име трошкова закупа пословног простора у просторијама Радио-телевизије Крагујевац, што не би било чудно, да те просторије заправо нису градске, уступљене на коришћење овој телевизији.

 

Извор: Локалпрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>