Инсајдер: Приватизацијом медија до некретнина на ексклузивним локацијама

sale protest
РАЊЕНИ ОРО – Размишљање једног обичног крагујевачког одборника
August 13, 2016
zzs
ЗЗШ: Крагујевац губи позицију регионалног лидера
September 16, 2016

Инсајдер: Приватизацијом медија до некретнина на ексклузивним локацијама

images_cms-image-000001422

Након приватизације медија, спроведене 2015, финансирање и контрола “одабраних медија” од стране власти наставила се кроз конкурсе за пројектно финансирање медијских садржаја на којима су неки од нових власника добили више новца него што су потрошили за куповину медија. У неким општинама уговарани су, мимо закона и послови за пренос скупштинских заседања или је власт налазила друге начине да из буџета финансира приватизоване медије. На примеру РТВ Крагујевац испоставило се, међутим, да је осим финансијске подршке за свој рад приватизацијом медија нови власник уз фреквенције, опрему и медијску архиву дошао у посед и пословног простора на ексклузивној локацији у центру града.

Према истраживању Инсајдера, приватизацијом РТВ Крагујевац крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић је за 85.500 евра уз овај локални медиј добио и власништво над више стотина квадрата пословног простора у центру Крагујевца.
Пре приватизације, јавно предузеће РТВ Крагујевац је имало само право коришћења 615 квадрата у пословној згради у власништву Републике Србије.
Према последњим променама у катастру, као власник над деловима тог објекта уписана је приватна радио-телевизија, односно РТВ Крагујевац ДОО.
Из катастарских књига није јасно с колико квадрата тренутно располаже ТВ Крагујевац, а осим ње као власник је уписана и Ад Светлост, која је и раније уз државу била сувласник на овом објекту.
Да постоји могућност да је Милосављевић постао власник пословног простора који је до тада користила РТВ Крагујевац показала је почетком године седница Градског већа Крагујевца, на којој је одлучено да се из буџетских резерви града издвоје средства за закуп просторија које користи Пореска управа, а које се налазе у згради у којој је смештена и РТВ Крагујевац. Како је та зграда била у власништву Републике Србије, није било јасно коме Пореска управа плаћа кирију, односно због чега се ванредно из буџета грађана Крагујевца издвајају средства за закуп државног пословног простора.
Тако су се наметнула питања да ли Милосављевић издаје Пореској управи нешто што је у власништву државе или је у међувремену осим власника телевизије постао и власник пословних просторија које без спроведеног јавног тендера издаје у закуп Пореској управи.
У то време Дејан Нешић, начелник Градске управе Крагујевца за имовину рекао је за Insajder.net да он нема информацију да је пословни простор који користи Пореска управа продат и да је за њега меродавно шта пише у катастру, у ком се као власник води Република Србија.
Из Градске управе за финансије тврдили су да немају информацију да су из буџета издвојена средства за закуп просторија и да Пореска управа до тада није плаћала закуп, већ само комуналне трошкове.
Министрство привреде тврдило да не зна шта је продато уз РТВ Крагујевац
Да ли је уз телевизију у процесу приватизације продат и пословни простор и шта је улазило у 100 % имовине РТВ Крагујевац која је била предмет продаје, питања су која је Инсајдер.нет још почетком априла послао Министрству привреде. Пошто је Министарство у званичном одговору на то питање навело да у 100 % капитала РТВ Крагујевац улази стопостотни капитал предузећа, упутили смо жалбу поверенику за информације од јавног значаја. Иако је повереник уважио жалбу и донео решење да нам подаци буду достављени по хитном поступку, тражене информације никада нисмо добили.
Занимљиво је да је у одговору на нашу жалбу, Министарство привреде крајем јуна обавестило канцеларију повереника да не поседује информације о томе шта чини капитал привредног друштва РТВ Крагујевац, односно да не знају шта је само неколико месеци пре тога продала Агенција за приватизацију. РТВ Крагујевац је основана 18. јануара 1970. и од тада до октобра 2015, када је приватизована, одржавана је и финасирана новцем грађана.
За 117 евра више од почетне цене, која је износила 85.383 евра, њен власник је постао Радоица Милосављевић.
Он је уз РТВ Крагујевац, путем приватизације за укупно око 300.000 евра постао власник још седам локалних медија. Милосављевић је власник фабрике Слога из Крушевца, која производи пластичну амбалажу и која је 2014, пре но што ће Милосављевић кренути у куповину медија, имала профит од око 45.000 евра.
Пре тога није имао никаквог искустава у производњи и емитовању медијских садржаја, као кадар СПС-а био је заменик градоначелника Крушевца од 2009. до 2012. С обзиром на то да је два пута осуђиван због злоупотребе службеног положаја, у току приватизације медија многи су му оспоравали право куповине, али су ти приговори одбијени.
Insajder.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>