ЗЗШ: Крагујевац у 2016. назадовао у најважнијим областима

bbb
Заједно за Шумадију против олаког задуживања Крагујевца
December 16, 2016
Sulejman Ugljanin ZZS
Стевановић и Угљанин: Србији је потребна политичка алтернатива
January 23, 2017

ЗЗШ: Крагујевац у 2016. назадовао у најважнијим областима

15820956_10210188118518308_954027210_o

Крагујевац, 30. децембар- Последња седница Скупштине града Крагујевца у 2016. години је била добар повод да Одборничка група Заједно за Шумадију на конференцији за новинаре оцени рад локалне самоуправе у овој години и најави своје активности у нередном периоду. Према речима Душана Зеке Алексића, одборника ЗЗШ-a, најзначајнији политички догађај у 2016.години били су парламентарни и локални избори. ,,Грађани су своје поверење на свим нивоима власти указали Српској напредној странци која је преузела и тоталну одгворност за вођење града Крагујеваца. Воља грађана је неприкосновена и ми је поштујемо, али наглашавамо да су грађани подлегли атмосфери свеопште централизације, изложени бруталној камапњи режимских медија који су их убеђивали да власт на државном и локалним нивоима мора бити иста, јер би у супротном изостала помоћ Владе опозициним градовима и општинама. Наравно, осиромашени грађани су подлегли напредњачкој пропаганди, надамо се последњи пут”, рекао је Алексић.
,,Нажалост, оно што смо говорили у предизборној кампањи, у делу критике локалне власти, испоставило се као тачно”, казао је Алексић. ,,Крагујевац назадује, од октобра 2014. године и доласка СНС-а на власт. Није забележена ниједна инвестиција, како града, тако и приватних инвеститора. Изостанак инвестиционих активности прати и крах приче о консолидацији градских финансија, јер се локална власт енормно задужује, без стратегије економског развоја и плана за повратак кредита. Као мехур од сапунице је нестао и мит о дуговима власти ЗЗШ-а и Верољуба Стевановића, што је била једна од највећих напредњачких обмана коју су као мантру понављали у својим кампањама пред насилно рушење власти ЗЗШ, али и у предизборној кампањи”, нагласио је Алексић. Према његовим речима комунални сектор је подвргнут експериментима градских функционера и нестручних директора од којих су поједини изабрани на незаконит начин. Услуге комуналних предузећа су на најгорем могућем нивоу, истакао је Алексић и додао да су њихови радници нередовно и слабо плаћени, под сталном претњом отказима и изложени разноразним притисцима.
,,Крагујевац поред економског назадовања доживљава и својеврсну културну маргинализацију. Вратио се дух паланке с почетка деведесетих година прошлог века и наш град постаје једна суморна и неприметна варош, без видљиве жеље и шанси да из тог сивила изађе. Овој суморној слици доприноси и криза крагујевачких медија који су пред гашењем. Локална власт се определила да нетранспаренто врши своје функције, далеко од пажње јавности и зато је низом сумњивих и незаконитих радњи сатрла крагујевачке медије”, прокоментарисо је Алексић стање у крагујевачкој култури и медијима.
Према његовим речима присутни су огромни проблеми и у спорту. ,,Клубови су на ивици опстанка, без резултата, оптерећени огромним дуговима града према њима. Ентузијасти који воде спортске клубове се приватно задужују и то на основу лажних обећања градских челника и тиме доводе у питање лични кредибилитет и мотив за даље ангажовање у спорту”, рекао је Алексић.
,,Наравно, могли бисмо у недоглед да набрајамо проблеме са којима су суочени грађани Крагујевца и не смемо да се не запитамо шта је град добио уподобљавањем напредњачке власти на свим нивоима. Које су то перспективе града? Где то некадашњи трећи град у Србији, привредни, универзитетски и административни центар Шумадије води градоначелник Николић са својим сарадницима?” запитао се Алексић.
Ипак постоје шансе за стварни напредак. И то већ у првој половини наредне године са расписивињем и одржавњем председничких избора, казао је Алексић и додао да ће грађани бирати новог председника Републике и да ће имати прилику да заједно са њим започну промене. ,,Избор новог председника и нова политика биће приоритети Заједно за Шумадију. Зато се и залажемо за јединственог председничког кандидата демократске опозиције и грађанских снага. Председнички избори би имали утицаја и на локaлне самуправе, јер би избор новог председника означио почетак краја лоше непредњачке политике и тренда успостављања једнолике власти на свим нивоима, што насилним путем, што изборима”, закључио је Алексић.
Информативни центар ЗАЈЕДНО
zajednozasumadiju.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>